„Minden csepp kincs!” Egészséges babák, boldog családok

2018. december 21.

A születést követő időszakban az anyatej létfontosságú az újszülöttek számára, a magyar kisbabák mégis alig fele táplálkozik kizárólag anyatejjel élete első négy hónapjában és több ezren egyáltalán nem jutnak hozzá a legtermészetesebb táplálékhoz. Ezért indította a PromoBox csapata a „Minden csepp kincs!– Egészséges babák, boldog családok! kampányt, melynek keretében valamennyi hazai kórház szülészeti osztályán, szoptatást segítő plakátok kerülnek kihelyezésre, valamint információs segédfüzeteket kap minden tanácsadást végző nővér és védőnő.

Fontos célkitűzés továbbá, hogy a fel nem használt többlet tej jó kezekbe kerüljön. A valamilyen okból gyermeküket anyatejjel táplálni nem tudó Édesanyák tájékoztatást kapjanak lehetőségeikről és a felesleggel rendelkező mamák leadják anyatejüket. A PromoBox ennek érdekében mindencseppkincs.hu címen külön honlapot is indít, melyen elérhető valamennyi hazai tejgyűjtő állomás és annak lépései is, hogy miként lehet hozzájutni az anyatejhez és miként lehet leadni azt.

„Egy kisbaba születésekor az első napok a kórházban az összehangolódásról szólnak. Ennek kiemelten fontos része a szoptatás első lépéseinek mielőbbi megkezdése. Ebben kívánunk segítséget nyújtani mind az édesanyáknak, mind az őket segítő szakembereknek – hangsúlyozta Fejérdy Zsófia a PromoBox Kft alapító – tulajdonosa.

„Az anyatejes táplálás sikerének legfontosabb pillére a tájékoztatás, ezért a kezdetektől kiemelt hangsúlyt fektetünk annak népszerűsítésére és a gyakorlati tanácsok megosztására. A program elsődleges célja, hogy minden Édesanya információhoz és minden kisbaba anyatejhez jusson” – tette hozzá Fejérdy Zsófia.

Vitályos Eszterállamtitkár személyes hangon szólt a szoptatásról:

“Amikor Édesanyám a kisebb testvéreimet gondozta, igyekeztem Neki segíteni. Ám amikor szoptatta a gyermekét, azt láttam, hiába szólok Hozzá, szinte bezárult Számára a világ. És amikor először szoptathattam otthon a saját gyermekemet, akkor megértettem, miért. Amikor karomba vettem a fiamat, hogy szoptassam, szinte újra eggyé váltunk mi ketten. Megszűnt a külvilág, minden olyan távoli lett. Csak Ő volt és én. Én így éltem meg a szoptatásokat, és mindez egy komoly élmény volt számomra, amely örök kapocs a gyermekeimmel.”

Várfalvi Marianna védőnő, szoptatási tanácsadó, a program szakmai koordinátora kiemelte:

„Ősi tudás a szoptatás, velünk született ösztön, mégis foglalkoznunk kell vele, mert a civilizációban az emberi tudás felül akarja szárnyalni és reprodukálni akarja a teremtés csodáját. Sok ismeret került átadásra, amikor az asszonyok együtt éltek és el tudták tanulni egymástól a tapasztalatokat, bevált módszereket. Ezeket most a mai világban meg kell tanulni annak ellenére, hogy természetes. Fontos, hogy segítsük ennek felismerését, ezek megtanulását. Abban is segít a program, hogy a szakemberek és a kismamák egységes elvek és módszerek alapján tudják a babákat a legjobb táplálékhoz juttatni. A szoptatás ugyanakkor egy életre szóló lelki táplálék is egyben” – hangsúlyozta a program szakmai felelőse.

Az esemény házigazdája Dr. Végh György a Szent János Kórház Szülészetének osztályvezető főorvosa elmondta, hogy a kórház szülészeti osztálya elkötelezett az anyatejes táplálás támogatása mellett, valamint büszke arra, hogy az újszülöttek a lehető legjobb ellátásban részesülnek.

„Célunk, hogy minél több baba kapja meg a számára legjobb és legtermészetesebb táplálékot, az anyatejet. Örömmel adunk helyet a kampány nyitó ünnepségének és biztos vagyok abban, hogy a Minden Csepp Kincs program további segítséget nyújt kollégáimnak és a kórházunkban született babáknak.”

Maczkó Anikó a Szent János Kórház szülészetének főnővére arról beszélt, hogy a kórházban minden kismama számára elérhető a szülés felkészítő oktatás. Ebben külön fejezetet szentelnek a szoptatással kapcsolatos ismereteknek. Az elmúlt években újra előtérbe került az anyatej leadásának fontossága, ezért örömét fejezte ki, hogy elindult a Minden Csepp Kincs program, mely megkönnyíti a hétköznapi kommunikációt az anyukákkal és nem csak felhívja a figyelmet az anyatejes táplálás fontosságára, de a későbbiekben is segíti a szülőket, hogy minden információt megkapjanak a témában.

• Berkemann
  • Kelly's Hungary partner