Február – Dr. Gerencsér Emőke

2016. február 8.

februar_gerencser_emoke

Interjú Dr. Gerencsér Emőke, fül-orr-gégésszel

 • Miért éppen ezt a szakterületet választotta, milyen munkát képzelt el magának gyermekkorában?

Általános iskolás koromban atléta (diszkoszvető) akartam lenni és atomfizikus. Atomfizikát a Szovjetunióban lehetett tanulni, ösztöndíjjal. Ez akkora családi háborút robbantott ki – „a szovjetekhez nem mész, különben kitagadunk” , hogy az utolsó percekben végigkérdeztük, hol van fizikából felvételi. Az orvosin volt, így kerültem Szegedre, az Orvostudományi Egyetemre.

Nem volt túl idegen tőlem, hisz az Édesapám állatorvosként sokszor magával vitt: nehéz ellés, tavasszal felfúvódott lovak, baromfioltás. Akkor jelentek meg nálunk az első, nagy disznótelepek. Mentem miskárolni (disznót ivartalanítani, hogy jobban hízzon – a szerk. megjegyzése), még császármetszést is csináltunk. Így lettem orvos.

Szülész-nőgyógyász akartam lenni, de az első munkahelyemen ez nem sikerült. Kizárólag férfi kollégáim voltak és amikor a falusi asszonyok – még kezdő orvosként – hozzám akartak jönni, mivel én is nő vagyok, nagyon gyorsan kiutáltak maguk közül a férfiak. Azt javasolták, műtéti vonalon maradjak. Az egyetlen lehetőség a fül-orr-gégészeten volt, hát így lettem ezen a területen specialista.

 • Mit szeret leginkább a szakmájában, mi a legfőbb érdeklődési területe?

Mára az egész fül-orr-gégészetet kedvelem. A diagnosztika a feladatom: rájönni arra, hogy milyen kórképpel állunk szemben. Nincs privilegizált területem, hisz nem lettem neves szakértő, sem egy bizonyos terület kiemelt képviselője. Egész egyszerűen ezt a szakmát szeretem.

Visszatekintve, óriási szakmai segítség nekem az, hogy 1993-2008 között a gyógyszeriparban (is) dolgoztam. Ez egy teljesen új, addig „idegen” rátekintést adott a szakmámra. Így rengeteg olyan készítménnyel, gyógyszerrel, gyógyászati segédeszközzel stb. ismerkedtem meg, amiről szakorvosként nem tudtam.

20 évig képeztem a gyógyszertári szakasszisztenseket, ez végtelenül nagy örömet jelentett számomra, hiszen ők egy csodálatos, érdeklődő, mindenre nyitott csapat tagjai voltak.

El kellett végeznem a Közgazdaságtudományi Egyetemen a PR-Marketing-Reklám menedzser szakot. A Gyógypedagógiai Tanárképző Főiskolán pedig szurdopedagógiai tanár oklevelet szereztem, mert vidéken dolgoztam, ahol nem volt külön felnőtt és külön gyermek fül-orr-gégész. Mindenkit kezeltünk, operáltunk. Az audiológiám csak úgy működhetett, ha van a városban szurdopedagógus. Hát így lett az is. Lám, a buta előírást elegánsan is ki lehet játszani.

A legfőbb érdeklődési területem a hozzám forduló beteg panasza!

A „kapar a torkom és slejm folyik hátra„ panasz alapos kikérdezése is majd negyed óra és ki kell terjednie a gyomor-bélrendszerre, allergia irányára, étkezési szokásokra, életmódra, alkalmazott gyógyszerekre és étrendkiegészítőkre, valamint az összevásárolt „csodaszerekre„ és persze a stresszre, félelmekre, lélekgörcsökre is. Ebben segít a gyógyszeripari tapasztalatom.

3 csodálatos munkahellyel áldott meg a sorsom:

1. Algéria, ahova a földrengés után érkeztem és majd 6 évig dolgoztam.
2. A hatvani kórház
3. A Sportkórház

 • Mi az, amire pályafutása során a legbüszkébb, mi volt a legnagyobb sikere?

A legbüszkébb arra vagyok, hogy egyik munkahelyemről sem küldtek el! Az én időmben még sok szakorvos volt Magyarországon, és ha valaki nem felelt meg, attól megváltak.

Számomra mindig az aktuális munka a legfontosabb. A Sportkórházban dolgozni teljesen más követelmény, mint amit egy „normál” fül-orr-gégészeten várnak el. Itt a sportoló nagyon gyorsan akar gyógyulni (napok alatt). Versenyeznie kell, repülőre ülni, tiltólistás gyógyszert nem szedhet, a felkészülésből szinte semmit sem hagyhat ki, nem gyengülhet le, nem lehetnek mellékhatások. A sportolók nagyon jó betegek, mert mindent betartanak, mindent előírás szerint csinálnak. Nem kötözködnek, nem okosabbak az orvosnál. Partnerként tekintenek ránk és biztos lehetek abban, hogy minden javaslatot betartanak.

Büszke vagyok arra, hogy számos kiemelt válogatott fordul hozzám bizalommal. A jövő sportolóinak, és az egyre szélesebb tömegsport kisgyermekeinek a szűrővizsgálata is nálunk zajlik. A sportoló kisgyerek nem fél, nem sír, nem kell győzködni a vizsgálatra. Számára ez egy feladat, az edzője küldte, végrehajtja.

 • Meséljen el egy vicces/kedves esetet, amely a vizsgálatok során történt!

Fiatal orvos koromban a „kicsi szakmák” együtt ügyeltek: fül-orr-gégészet – szemészet – urológia – pszichiátria. 1979-ben, az első urológiai ügyeletemben hoztak egy 3 éves kisfiút: „gyöngyözik a pici pöcse” – hangzott a panasz. Döbbenten hallgattam és fogalmam sem volt arról, mit akarnak tőlem. Szerencsére, az urológia műtősnője mellettem volt és elmagyarázta: húzzuk vissza a bőrt a fitymán, mossuk le és ennyi! Na, ezzel kezdődött az „urológiai korszakom”.

Algériában – szembesülve azzal, hogy a circumcisio azt jelenti, hogy a fityma bőrét levágják késsel a piacon – naponta 10 gyereket vállaltam, hogy steril körülmények között, bódításban ezt megcsináljam. Fül-orr-gégészként. Szerettek is érte! Ott tanultam meg azt, hogy a betegségek nagyon ravaszak, nem lehet mindenre felkészülni.

Az első fuldokló, vért köpő gyereknél jobban megijedtem, mint a szülei. Kikönyörögtem, hogy elaltassák, a gégéjében nagy fekete valami csapkodott. Rettegéssel elkaptam és „kitéptem”, hatalmas pióca volt. Azok az emberek sokszor ittak a pocsolyákból tenyérből, így lenyelték a borsszemnyi piócát, ami ott megtapadt és jó nagyra nőtt. Ezután még sok ilyen betegem volt, de már legalább ismertem ezt a problémát.

 • A fül-orr-gégésztől nagyrészt a felnőttek is félnek, hogyan nyugtatja meg a gyerekeket, milyen velük a kapcsolata?

A gyerekekkel a legtöbbször sokkal könnyebb szót érteni, mint a felnőttekkel. Nálam az alapvizsgálatba beletartozik az endoszkópia. A gyereknek csak annyit kell mondanom: „belekukkantok az orrodba zseblámpával”, és mivel látja az endoszkóp fényét, elhiszi, hogy csak ennyi. A legtöbben nehézség nélkül vizsgálhatók.

A felnőtt sokszor ódzkodik: „meddig dugja be?”, „ez meleg!” (nem igaz, mert hideg fény). Feszítenek, félnek, sokszor jajgatnak, mert azt hiszik, hogy fájni fog és jajgatni illik.

Egyébként az eleve rettegve érkező kisgyermeket nem lehet megnyugtatni. Sőt! Szorosan le kell fogni – és ez általában a szülő feladata –, mert ha nem tud mozogni, rángatózni, akkor fájdalommentesen megvizsgálható. Az a szülő, aki megérti, hogy a gyermeke lábait, karjait átkulcsolva, a fejét magához szorítva érdemes leülnie, azt is megérti, hogy a kisgyerek már ettől a kényszer mozdulatlanságtól sír. Akkor is, ha nem orvosnál van. És pont ebben a helyzetben okozzuk a legkevesebb fájdalmat neki.

 • Mivel foglalkozna szívesen, ha nem orvosként praktizálna?

Jaj! Erre ezt tudom válaszolni, mert én máshoz nem értek.

Egyébként parképítéssel és kertészettel foglalkoznék, de azt (is) tanulni kell. Van néhány negatív tapasztalatom ebben a témakörben, így inkább utánaolvasok és mindent magam csinálok a ma már pici kertemben. Korábban nagyon szívesen építettem – egyre szebb – halastavakat.

 • Mi a kedvenc szabadidős tevékenysége? Hogyan piheni ki magát?

A legkedvesebb időtöltésem a szakmai továbbképzések megírása. Még mindig. Ez kihívás, kikapcsolódás és öröm, ez az éltető erőm mind a mai napig.

Szabadságot régóta nem vettem ki, mert már a nyaralás 2. napján hiányérzetem van és haza akarok menni és azzal foglalkozni, amit szeretek. Tudom, hogy ide olyan választ várnak, mint pl. színház, komolyzene stb., de ez ma már nem lenne rám igaz. Idősödvén változnak az igényeim, a kedvelt tevékenységeim, és sok dologban meglátom a szépet, amit fiatalon nem vettem észre, vagy nem értékeltem.

Szoktam játékterepasztalokat barkácsolni, de már nincs kinek, hát feladtam ezt a hobbimat.

Szeretek kártyázni, kedvencem a bridge, de azt egyedül nem lehet játszani. Van viszont egy ahhoz hasonló kártyajáték, a Skat, meyhez megvettem egy programot, nagyon élvezetes.

 • Előadásai közben gyakran megnevetteti a jelenlévőket. Kitől örökölte a humorát? J

Azt gondolom, hogy ha sikerül megnevettetnem az előadás résztvevőit, akkor a nevetés, a jó közérzet rögzül. És ami rögzül, azt visszük magunkkal. Nem csak a végtelenül tudományos ismertetéseket visszük haza, hanem azt az érzetet, hogy „bejött, lazítottunk és valahol igaza van az előadónak”. Az érzésekhez kötődő tudásanyag megmarad.

2000-ben munkaköri feladatom volt előadni a klimaxot és annak kezelését az egyik gyógynövénnyel. Visító frászt kaptam, hisz előttem a gyógyszeripar nagyjai tartottak minőségi előadásokat. Én voltam a záró előadó, ki kellett találnom valamit. Akkor született meg bennem a gondolat, hogy egyetlen lehetőségem van a nap végén: eljátszani a klimaxot. Felöltöztem takarítónőnek, megírtam a szakmai előadást, és eljátszottam a klimax 23 tünetét, és az ismert, lehetséges kezelését – hormonokkal is, gyógynövényekkel is. Napnyugtakor, amikor már az összes tudományt beletöltötték az agyakba és mindenki haza akart menni, begurultam takarítóként és eljátszottam, amit kiterveltem. Nevettek és tapsoltak. Abból a napból annak a gyógynövénykészítménynek a neve maradt meg a memóriájukban.

Hát, innen indult. Azóta azt gondolom, hogy ha felszabadult, jó érzéssel zárok egy szakmai napot, akkor a jó érzés marad meg mindenek fölött.

 • Mi a kedvenc könyve?

Mára már nincs kedvenc könyvem. Egy jó darabig Popper Péter spirituális segítségére utaltattam. Ezt-azt olvasgatok, innen-onnan. Mostanában leginkább teológiai tárgyú könyveket és ige magyarázatokat olvasok, és színvonalas folyóiratokat.

Egyébként gyermekmeséket írok, de nem divatos „harrypotteres” modern izgalmakat, hanem olyan rég elavult meséket. A könyvespolcom bal sarkában gyűjtöm ezeket az el nem mesélteket.

 • Mi a legfontosabb tanácsa a várandós kismamáknak?

Az, hogy a várandósság áldás! Ez a szeretet utáni legfőbb parancs. Áldásként kell felfogni, örömünnep előhírnökeként. És fel kell készülni rá! Készülni, végtelen szeretetöleléssel átkarolni a még nem létezőt. Beszélgetni vele, lélekben előhívni a fizikailag még alakulgató kis embercsodát. Óvni, védelmezni, kimondhatatlan szeretetsugarakkal körbevenni: hogy várunk, akarunk, szeretni és védelmezni fogunk, mert ránk bízattál. Mi nem tulajdonosai, hanem megbízott felügyelői vagyunk az újonnan érkezőnek.

 • Melyik a kedvenc PromoBox szolgáltatása, mi a véleménye róla, miért és kinek ajánlaná?

A PromoBox számomra azért kedvelt, mert kiterjedt szakmai segítséget nyújt. Szakmailag abszolút korrekt. A lehetőségek szerint szinte mindenre kiterjedő, tisztességes tanácsokat ad. Fogják a kezeket és vezetgetnek, és nem engedik, hogy tévutakat vizionáljunk.

Örömmel látom, hogy egyre nagyobb az igény egy ilyen korrekt szolgáltatásra. A PromoBox felfedezte, hogy a babának Édesapja is van, és az apukák felé is nyitott. Meg a nagyszülők felé.

A kezdet BabaCsomagjából mára szellemi csomagot is létrehoztak.

Az éves konferencián mindig nagy lelkesedéssel veszek részt. Szülésznők, nővérek, főnővérek figyelnek, kérdeznek, jegyzetelnek és mindenre nyitottak. Minden újat és minden jót haza akarnak vinni és kamatoztatni. Megtiszteltetés és felemelő érzés, hogy az alakulás óta jelen lehetek.

Nagy bánattal olvasgatom az interneten a bugyuta tanácsokat. Mindenféle, semmire sem jó csodaszerek eladását, hirdetését. Minimális biológiai ismeretek híján lévő nyerészkedők bölcs tanácsait és „segítségét.” Ez szörnyű! Rettenetes! Kártékony! Várandós kismamáknak, primiparáknak, kisgyermekes mamáknak minimális egészségügyi ismeretekkel sem rendelkező önjelölt gyógyító zsenik nem csak tanácsot osztogatnak, hanem a leírt tünetek okán diagnózist is mondanak és mindenféle „boszikonyha” katyvaszt eladnak! Egyesek a védőoltások ellen uszítanak – amelyek hála Istennek kötelezők, ezért nem fordulnak elő nálunk a rettegett gyermekbetegségek –, és oltáskivezető praktikákat publikálnak.

Ezért tartom nagyon-nagyon fontosnak azt, hogy a PromoBox egy olyan lehetőség, amelyhez bárki hozzáférhet, ha akar, és a legjobbat, minőséget kap. Mert a cél is, a miként is tisztességes.

 • Mit kíván leginkább a 2016-os évben?

Azt, hogy a Sportkórház szakmai csapata együtt maradjon és tovább dolgozhassunk.

Partnereink

 • Berkemann
 • BioGaia partner
 • univer_logo
 • Sonnentherme_logo
 • rossmann_logo
 • RMC_logo2
 • Ringato_logo
 • reckitt_benckiser_logo
 • Penzvero_logo
 • partvonal_logo
 • LG_logo
 • harmat_kiado_logo
 • GSK_logo
 • weleda_logo
 • biopont_logo
 • amiotthonunk_logo
 • alma_logo
 • berlin_chemie_logo
 • boiron_logo
 • emmi_logo
 • henkel_logo
 • honda_logo
 • kepmas_logo
 • magyartermek_logo
 • operahaz_logo
 • otpep_logo
 • philips_logo
 • teva_logo
 • unilever_logo

Promobox
Az első pillanattól...