Milyen ruhát adj a babára, kisgyerekre kánikulában?

Ruhatár 2015. július 15.

edesanya_baba_kanikula

Végre elérkezett a várva várt igazi nyár, de a hőséget elviselni felnőttként sem könnyű, a gyerekeknek pedig még nehezebb. Ilyenkor sokkal nyűgösebbek és a még nem beszélő babák nem is tudják elmondani, hogy mit szeretnének ebben a helyzetben, ezért nekünk szülőknek kell próbálkozni.

Gyakran elég csak annyi, ha a peluson kívül nem adunk rá más ruhát és máris jobban alszik napközben. De vajon éjszaka nem fázik meg pizsama nélkül? És ha napközben kint játszik a kisgyerek, akkor mit adjak rá? Babák és kisgyerekek öltöztetése a nyári hőségben, a lakásban és a szabadban. Erről olvashatsz a következőkben.

A baba öltöztetése a nyári hőségben (újszülöttek, kúszó-mászó babák)

Mindig gondolj arra, hogy ő még pici baba, de ugyanúgy melege van a hőségben, mint nekünk, felnőtteknek. Ha mi magunkon is csak egy fürdőruhát tűrünk meg, akkor bizony a babát sem kell felöltöztetni, például body-rugdalózó kombinációba. Ráadásul a gyerek imád meztelenül lenni, ezt meg is figyelheted: ha melegben a néhány hónapos babáról leveszed a pelust is, elkezd járni keze-lába, gyakran sikongat és kacarászik is.

A lakásban

Ha a lakás hőmérséklete is 25 fok felett van már és nem használtok légkondicionáló berendezést, akkor a még nem mozgó babára bőven elég egy pelus, nem szükséges más ruhát adni rá. Annak a babának, aki már a kúszós-mászós korban van, szintén elég a pelus, de ha nincs szőnyeg a lakásban, akkor mindenképp adj egy picit vastagabb zoknit a lábára, vagy egy puha talpú bőrcipőt. A napközbeni alvásoknál nem szükséges betakarni, mert gyakran ez is zavarja őt, és elég csak pelusban altatni.

Ventillátort is használhatsz a baba körül, persze nem direktbe rá irányítva, de ha forog és úgy keveri egy kicsit a meleg levegőt, már akkor is kellemesebb számára az alvás, mint amikor „áll a levegő”.

Éjszaka

Ha már napok óta hőség van nappal és nem gyűlnek este felhők az égen, akkor éjszakára sem várható lehűlés, így maradhat csak a pelus éjjelre is. Ha hűvösebb éjszaka következik, akkor pedig a pelusra elég egy ujjatlan vagy rövid ujjú body. Zoknit csak akkor érdemes a babára adni, ha éjjel 20-22 fokra hűl a levegő, de figyelj arra, hogy ne szorítsa meg a baba bokáját a gumírozás, mert az nagyon kényelmetlen neki!

Azt, hogy melege van (és kizárható az éhség), gyakran jelzi úgy, hogy elkezd mocorogni, nyekeregni, korábban felébred a megszokottnál. Tapasztaltad már ezt? Figyeld a babát reggelre, mert ha body-ban aludt és megizzadt, akkor bizonyára az is sok rá éjjelre.

Kint, a szabadban

A pici babát érdemes kivinni egy kicsit babakocsiban, arra rátenni a szúnyoghálót és az esernyőt, vagy lefektetni őt egy plédre egy napernyő alá. Őt is be kell kenni naptejjel, ezt ne felejtsd el és a legjobb, ha délelőtt 9-10 óra között, vagy délután 16 óra után van kint a levegőn.

Ha babakocsiban viszed ki a még fekvő babát, akkor arra figyelj, hogy maximum csak egy textil pelenkát tegyél alá a kocsiba, mert nagyon be tud melegedni a háta. Sapkát se adj rá, elég az esernyő, ami árnyékot ad. Ülő babára természetesen, kell a babakalap, mert ő már izeg-mozog és piszkálja az esernyőt…

Ha plédre teszed ki a bébit, akkor elég csak egy pelus, kúszó-mászó babára pedig pluszban egy babakalap, hogyha elmozog, akkor is védve legyen az arca.

Vízparton

A babák általában imádják a vizet, ez a fürdetéseknél is tapasztalható. Ha van kicsi medencétek, tegyél mellé egy napernyőt, vagy ha ez nincs, adj a babára egy kalapot és nyugodtan ülj be vele, és locsold a vízzel. Ilyenkor nem szükséges ráadni alulra semmit: nem baj, ha esetleg belepisil a vízbe, az úszópelus még fölösleges. Hadd élvezze a meztelenséget! Ha már hason fekvésből fölemeli és tartja a fejét, akkor kevés vízbe így is beleteheted, persze legyen az álla alatt a kezed, nehogy „beletoccsanjon”!

Ha tóparton vagy tengerparton vagytok, akkor is bele lehet őt vinni egy picit a vízbe kézben fogva, ilyenkor viszont érdemes ráadni az úszópelust és egy kalapot. A nagyon csini fürdőruhát, fürdőnadrágot is kipróbálhatod, akár az úszópelusra húzva vagy a parton anélkül, de a pici babánál ez inkább még melegítő tényező. Legyen minél többet pucéran, mert ez a legideálisabb a melegben a bébinél!

kanikula_belso

Kisgyerek öltöztetése a nyári hőségben (már járni tudó gyermek)

Az örökmozgó korosztálynál annyi a különbség, hogy a mozgás miatt még jobban kimelegszik a melegben. Ezért tényleg nem kellene semmilyen ruha, de ha mégis:

A lakásban

Elég a pelus, vagy ha már szobatiszta a gyerkőc, akkor egy bugyi/alsónadrág. Ha hideg a padló, melyre gyakran leül, akkor érdemes még egy rövidnadrágot ráadni. Ha a lakásban járólap van, akkor mindenképp adj rá egy szandált/gumiklumpát vagy egy vastagabb zoknit, mert azért melegben is könnyen föl lehet fázni!

Éjszaka

A nagyobb gyereknél már gyakran kellék a takaró és a kispárna, melyeket nagy melegben sem kell tőle elvenni, elég, ha csak a paplanhuzat van az ágyban takaró gyanánt. Pizsamaként elég ráadni egy rövid ujjú body-t, nagyobb gyermekre rövidnadrágos-trikós pizsamát, lányra hálóinget. Zokni nem szükséges, és ilyenkor a nyári hálózsák is túl melegnek bizonyul.

Kint, a szabadban

Ennél a korosztálynál a szabadban töltött játék aktívan telik, azaz a gyerek szaladgál, mászik, leül mindenhova. A peluson/alsóneműn kívül a fiúra lehet adni egy rövidnadrágot, a lányra rövidnadrágot, vagy egy könnyű pamutruhát. Füves területen, homokozóban legyen mezítláb, játszótérre viszont adj rá szandált! Ne feledkezz el a napvédelemről sem (naptej, széles karimájú kalap, napszemüveg)!

Vízparton

A még nem szobatiszta gyermekre elég egy úszópelus, a már szobatisztára pedig tucatjával kínálnak a boltok fürdőruhákat, fürdőnadrágokat. Én azt javaslom, vásárolj fürdőruhát – mi Anyukák úgysem bírjuk ki, hogy ne vegyünk legalább egyet, igaz?  –, melyet vagy úszópelussal kombinálva, vagy anélkül is viselheti gyermeked.

Persze gyakori, hogy a csuromvizes fürdőruhát nem viseli el magán, ilyenkor marad a meztelenség. A vízpartra érdemes gumiklumpát/gumicipőt/gumiszandált beszerezni a gyereknek, mert ez utóbbi kettőben a vízbe is be tud vele menni. Érdemes még akkor is ezt vásárolni, ha köves tengerpartra utaztok, így nem sérül meg a lábfeje a tengerben való lépkedés közben. Ha a vízparton homokozik, játszik a gyerek és nincs körülötte árnyék, akkor legyen rajta széles karimájú kalap, és felülre adj rá egy fehér pólót, hogy védje őt a naptól.

A légkondiról…

Azt nagyon fontos megjegyeznetek, hogy a babák és a kisgyerekek sokkal érzékenyebbek nálunk, felnőtteknél, a hirtelen hideg-meleg váltásra. Tehát ha kint 35 fokos kánikula van és mondjuk bementek a 22 fokra lehűtött lakásba, akkor azt ne hirtelen tegyétek, hanem ha pici babáról van szó, akkor takard be egy vékony pamut takaróval, ha nagyobb gyerekről, akkor adj rá egy pólót, vagy egy vékony pulóvert!

Szilvási Kata
gyereköltöztetési tanácsadó
www.mammba.hu

Partnereink

 • Berkemann
 • BioGaia partner
 • univer_logo
 • Sonnentherme_logo
 • rossmann_logo
 • RMC_logo2
 • Ringato_logo
 • reckitt_benckiser_logo
 • Penzvero_logo
 • partvonal_logo
 • LG_logo
 • harmat_kiado_logo
 • GSK_logo
 • weleda_logo
 • biopont_logo
 • amiotthonunk_logo
 • alma_logo
 • berlin_chemie_logo
 • boiron_logo
 • emmi_logo
 • henkel_logo
 • honda_logo
 • kepmas_logo
 • magyartermek_logo
 • operahaz_logo
 • otpep_logo
 • philips_logo
 • teva_logo
 • unilever_logo

Promobox
Az első pillanattól...