CSOK 2016 – Új otthonteremtési program

Hivatalos ügyek 2016. március 3.

A magyar kormány 2016. január elsején elindította új otthonteremtési programját. A cél az, hogy minden magyar ember saját lakáshoz, vagy házhoz jusson, megfizethető áron. Az új program a kormány szándéka szerint a gyermekvállalást is ösztönzi.

Az otthonteremtési program legfontosabb elemei a vissza nem térítendő családi otthonteremtési kedvezmény, a három gyermeket vállalóknak szóló 10 millió forintos állami támogatású hitel, a lakásáfa csökkentése, az építési szabályok egyszerűsítése és a Nemzeti Otthonteremtési Közösségek létrehozása.

Bővült a családi otthonteremtési kedvezmény

Január 1-től még kedvezőbb feltételekkel igényelhető a tavaly bevezetett vissza nem térítendő lakáscélú támogatás, a családi otthonteremtési kedvezmény (CSOK). A három- vagy többgyermekesek 10 millió forintos vissza nem térítendő támogatást kaphatnak új lakás építéséhez vagy vásárlásához. A 10 milliós támogatás a korábbi kedvezményrendszerhez képest átlagosan hatszoros emelést jelent.

A három- vagy többgyermekesek a fenti támogatás mellett még 10 millió forintos állami támogatású, alacsony kamatozású hitelt is igényelhetnek. Ezen támogatott hitel esetén a fizetendő kamat mértéke nem haladhatja meg a 3 százalékot. A kamattámogatás maximális időtartama 25 év, és legfeljebb 10 millió forint kölcsönösszegig igényelhető.

Az új lakást építő vagy vásárló egy- vagy kétgyermekes családok esetében szintén jelentősen emelkedik a támogatás mértéke. Az egygyermekes családok 600 ezer forint, a kétgyermekes családok 2,6 millió forint vissza nem térítendő forráshoz juthatnak. A növekedés az új lakásoknál egy gyermek esetén 10 százalékos, két gyermek esetén azonban már legalább kétszeres, de akár két és félszeres is lehet. Három gyermek esetén a kedvezmény legalább az eddigi összeg négyszeresére, de akár több mint nyolcszorosára is nőhet. A kedvezményt a családok akkor is igénybe vehetik, ha már van a tulajdonukban lakás. A támogatásból megvásárolt ingatlanban ugyanakkor az igénylőknek életvitelszerűen kell tartózkodniuk, ezt a lakcímkártya másolatával kell igazolni.

A használt lakóingatlanok vásárlása vagy bővítése esetén járó CSOK alapösszege a két vagy többgyermekes családok esetén legalább 10 százalékkal emelkedik. A támogatási rendszer is egyszerűbbé, áttekinthetőbbé válik. Utóbbi célt szolgálja, hogy a lakóingatlanok energiahatékonysági szintjét a jövőben nem kell figyelembe venni a kedvezmény összegének megállapításánál. A kedvezményrendszert azzal is bővítette a kormány, hogy eltörölte a támogatható ingatlanokra előírt 160 négyzetméteres felső mérethatárt.

csok2016

27-ről 5 százalékra csökkent a lakásáfa

2016-tól négy éven keresztül 5 százalék lesz az új lakások áfája. Ha valaki mások által épített ingatlant vásárol, akkor a korábbi 27 százalékos helyett már csak 5 százalékos áfakulcsot kell alkalmazni. Magánépítkezés esetén értelemszerűen az építkezés során keletkezett számlák áfatartalmát lehet visszaigényelni, maximum 5 millió forint erejéig. Mindkét megoldás azt a célt szolgálja, hogy lényegesen kevesebbe kerüljön egy lakás, illetve egy ház építése.

Ami az új lakások építésének kedvezményes áfáját illeti, eddig Európában a leggálánsabb rendszer Lengyelországban működött. A magyar megoldás még ennél is kedvezőbb, hiszen míg Lengyelországban a legalacsonyabb áfakulcs 7 százalékos, Magyarországon az áfakulcs mértéke 5 százalék. A kedvezményes áfakulcs a legfeljebb 150 négyzetméteres lakások, illetve a legfeljebb 300 négyzetméteres házak esetén alkalmazható.

Ha valaki magánépítkezőként saját maga szerzi be a szükséges anyagokat, és bízza meg a különböző szakembereket, legfeljebb 5 millió forintos áfa-visszatérítésre jogosult. Ha a lakás felépítésére az építtető magánszemély olyan kivitelezőnek ad megbízást, aki vállalja az ingatlan használatbavételre és ingatlannyilvántartási bejegyzésre alkalmas állapotban való átadását a megrendelő részére, akkor ez ingatlanértékesítésnek minősül. Ingatlanértékesítés esetében a kedvezményes 5 százalékos adókulcs alkalmazandó, adó-visszatérítési támogatás azonban nem igényelhető.

Bürokráciacsökkentés az építkezéseknél

A kormány célja, hogy a bürokrácia csökkentésével is segítse az otthonteremtést. Éppen ezért 2016-tól a 300 négyzetméter alatti ingatlanoknál nem kell építési engedélyt kérni, mindössze bejelentési kötelezettség áll fenn. Ezzel együtt az építtetőnek vagy az általa felkért szakembernek vállalnia kell azt, hogy az érvényes építési szabályzatokat betartják. 15 nappal a bejelentést követően elkezdődhet az építkezés. A használatbavételi engedélyek kiadása 160 négyzetméterig ingyenes lesz.

Nemzeti Otthonteremtési Közösség

A kormány az új lakások építését a Nemzeti Otthonteremtési Közösség létrehozásával is támogatni kívánja. Jelenleg a lakástakarék-pénztárakban csaknem egymillió embernek van megtakarítása, és a költségvetés évi 50 milliárd forinttal támogatja működésüket. A jelentős állami támogatás ellenére azonban alig épülnek új lakások. Az új intézmény, a Nemzeti Otthonteremtési Közösség a lakástakarékok versenytársaként az angol building society mintájára működne, kifejezetten az új lakások építésének finanszírozására.A kormány tervei szerint a Nemzeti Otthonteremtési Közösség, illetve az ott elhelyezett megtakarítások a lakástakarékokhoz hasonlóan állami támogatást élveznek majd. Azoknak, akik belépnek e közösségekbe, legkésőbb tíz éven belül lakáshoz kell jutniuk, miközben a megtakarításokból folyamatosan építeni és értékesíteni kell majd új lakásokat is. A Nemzeti Otthonteremtési Közösségekre szigorú törvényi szabályok vonatkoznak majd, működésüket a pénzügyi szervezeteket felügyelő Magyar Nemzeti Bank fogja ellenőrizni. 2016 a Nemzeti Otthonteremtési Közösségeknél valószínűleg még csak az elindulás éve lesz, az érdemi működés 2017-ben kezdődhet meg.


Az otthonteremtési program az olcsóbb otthonteremtés lehetősége mellett hozzájárul a magyar gazdaság növekedéséhez és a munkahelyteremtéshez is. A program bevezetésével végleg lezárhatunk egy olyan időszakot, amelyet a devizahitelek, az eladósodás, és az új lakásépítések alacsony száma jellemzett. Ez volt a korábbi szocialista kormányok egyik legsúlyosabb öröksége. Az új magyar otthonteremtési konstrukció más uniós tagországok számára is követendő példa lehet.

A magyar kormánynak az a célja, hogy minden magyar család minél olcsóbban saját tulajdonú lakáshoz jusson. A kormány álláspontja az, hogy erős és sikeres családok nélkül nincs erős és sikeres ország. A kormány a negatív demográfiai folyamatokat nem bevándorlással, hanem a magyar családok támogatásával kívánja megfordítani.

Bővebb tájékoztatás itt található.

magyar cimer logo

Emberi Erőforrások Minisztériuma

www.csalad.hu

Partnereink

 • Berkemann
 • BioGaia partner
 • univer_logo
 • Sonnentherme_logo
 • rossmann_logo
 • RMC_logo2
 • Ringato_logo
 • reckitt_benckiser_logo
 • Penzvero_logo
 • partvonal_logo
 • LG_logo
 • harmat_kiado_logo
 • GSK_logo
 • weleda_logo
 • biopont_logo
 • amiotthonunk_logo
 • alma_logo
 • berlin_chemie_logo
 • boiron_logo
 • emmi_logo
 • henkel_logo
 • honda_logo
 • kepmas_logo
 • magyartermek_logo
 • operahaz_logo
 • otpep_logo
 • philips_logo
 • teva_logo
 • unilever_logo

Promobox
Az első pillanattól...